Sauli Niinistö yllätti minut presidenttipelissä. Toinen nimi hänellä on enteellisesti Väinämö. Olen kirjoituksissani sekä kalevalaisissa runoissani korostanut sitä, että Suomi tarvitsee nykyisenä kriisiaikana kokeneen ja valveutuneen presidentin. Miksi presidentin valtaoikeuksia supistettiin? Mauno Koivisto myönsi sen virheeksi. Kyllähän talossa isäntä pitää olla, myös Suomessa Kalevalan Väinämö.

Puheet kertovat henkisestä tasosta. Viimeisimmässä haastattelussa maanantaina heti vaalien jälkeen huomasin Niinistössä taas uuden luonteenpiirteen. Hänen puheessaan oli syvällisyyttä ja herkkyyttä. Olisi sopinut näköjään myös papiksi. Jos mummut eivät yhtään kertaa itke papin saarnan aikana, pappi on jo leipääntynyt. Niinistöä oli erheellisesti moitittu "kamreerityypiksi". hän kun joutui puhemiehen roolissa puuttumaan epäkohtiin. Niihin on puututtava.

Sanotaan, että vaikean kriisin läpikäynyt ihminen ei suhtaudu elämään pinnallisesti. Pelastuminen Thaimaan tulvaonnettomuudesta oli presidentille kova koettelemus, mikä varmaan sai hänet pohtimaan elämän arvoja uudelleen. Ikä myös kasvattaa ihmistä  henkisesti. Filosofi Platon asetti kirjassaan Valtio filosofit vartijan asemaan yhteiskunnassa. He eivät olleet liian nuoria ja kypsymättömiä.

Sekä yksilö - että ryhmähaastatteluissa presidentistä paljastui uusia puolia: esim. huumorintaju, mikä on henkevyyden tunnus. Sanaton viestintä: eleet ja ilmeet olivat eri tilanteissa asianmukaiset. Avoin empaattisuus, joustavuus, asiallisuus byrokraattisuuden vastapainona kuvastuivat eleissä ja ilmeissä. Hymystä hyvän tunnet! Saimme nähdä tuon pahvi-Saulisssakin tutun, aidon hymyn presidentin kasvoilla useinkin sekä kansan parissa että tilanteissa. joihin se sopi.

Presidentin kavaljeerintaitoihin olemme jo saaneet tutustua v.2006. Kun vaalit voitti Tarja Halonen, Niinistö osasi heti muuttaa tyyliään. Hän käyttäytyi herrasmiehen tavoin. "Linnoissa herrojen taas tanssitaan" lauloin Irwin Goodman. Komea pariskunta Linnan juhlissa jo tänä vuonna tanssii sen romanttisen ensimmäisen valssin...Edustavuus on taattu, kun pariskunta esiintyy Suomibrändin hyväksi.

Siteeraan tähän v. 2010 julkaistua runokirjaani NYKY-KANTELETAR:

TARVITAHAN TUOMARIKSI NEROKAS NYT NEUVOSHERRA. NÄE KUN EI METSÄÄ PUILTA PELIMIEHET PUOLUEIDEN. TAITOPANKKI TARVITAHAN, JÄTTIAIVO JÄRKKYMÄTÖN SÄÄSTÖT SUOMEN SÄILYTTÄVÄ:REHELLINEN, USKOTTAVA...