Vihdoinkin vanhan ajan lumijoulu...Juuri siitä runoilijat kertovat joululauluissamme. Myös "kylmät paukkuvat pakkaset ja tuimat pohjolan tuuloset" kuuluvat muistojen jouluun. Uutisissa kerrottiin, että Lontoossa. Berliinissä ja Pariisissa lentoliikenne takkuilee. Myös meillä Suomessa Helsingin lumipaljous on jo kaupungin taloutta uhkaava kriisi. Lumi on puhtauden ja syvällisen mietiskelyn symboli eräässä Hilja Haahden runossa. Se on sävellettykin. "Lumi puhdas pehmeä, valkoinen jos puhtaaksi pestä mun voisi. Oi, tähtönen tyynesti tuikkaava, oi, ilta sä viileä, rauhaisa, jos mullekin rauhasi soisit..." Lumi on viesti meille rauhattomille ja kohta rahattomille euroihmisille. Tarvitsemme uudet, inhimilliset arvot.

 

Lumeen voi tehdä enkelin. Tarvitsemme edelleen lumipuhtaan enkelin varjelusta. Enkeli taivaan lausui näin, miks hämmästyitte säikähtäin? Mä suuren ilon ilmoitin maan kansoille nyt tulevan...Näin sentään vielä lauletaan osassa maamme kouluista. Vaaditaan muka demokratian nimissä kulttuuriperinteestä luopumista. Eurooppalainen kulttuuri tuli maahamme juuri ristiretkien myötä Ruotsista. Tarvitsemme joulun ihmettä, sanomaa meille pimeydessä vaeltaville. Hartaat joululaulut ovat aarteita, jotka varjelevat hengellisyyttä ja myös henkevyyttämme. Pikkujouluperinne on vastakulttuuri, joka pyrkii pinnallistamaan meidät Materialismin kahleet ovat jo liian raskaat ja kalliit Puhdas lumi on taivaallinen viesti. Tunnettu iskelmäsanoittaja teki parhaan joululaulunsa perinteisiä kuvailmaisuja käyttäen. Syntyi puhutteleva virsi. Laulussa uskalletaan kuunnella hiljaisuutta, sydämen kieli puhuu sanattomasti. "Taas sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen taas Jeesuslapsi syntyy uudelleen..."

 

 

Jopa iskelmälaulajat herkistyvät joulun alla laulamaan perinteisiä joululaulujamme: joskus kitaranrämpytyksen säestyksellä. Syntyykö Jeesus todella silloin sydämeen? Mitä Jeesus sanoisi kaupallisesta, sesongin vaatimasta rahastuksesta? Kaikki pyrkivät myymään jotakin juuri joulun alla. Miksi? Jeesus kaatoi aikoinaan rahanvaihtajien pöydät kirkon edestä. Jumalan huoneesta oli tehty markkinapaikka. Syntymäsankari on edelleenkin kuokkavieras pinnallisesta jeesustelusta huolimatta.